domowe lody

domowe lody

Czy domowe lody są lepsze od tych w sklepie? No pewnie! Ponieważ robione są robione na bazie żółtek, dzięki czemu mają prawdziwy i naturalny smak. Takich lodów nie kupisz w sklepie. Ale możesz je samodzielnie zrobić. Poniższy przepis pozwoli Ci przygotować 1,5 litra lodów! To co, próbujemy?

Składniki na domowe lody:

2/3 szklanki cukru pudru,

szklanka mleka (tłustego 3,2%),

6 żółtek,

2 szklanki śmietany kremówki,

laska wanilii (opcjonalnie, jeśli chcesz zrobić lody waniliowe, a nie śmietankowe)

Jak zrobić domowe lody?

  1. Mleko podgrzej na wolnym ogniu. Dodaj do niego cukier i mieszaj. Jeśli chcesz zrobić lody waniliowe, to po rozpuszczeniu się cukru dodaj laskę wanilii. Aby aromat był mocniejszy, przetnij ją wzdłuż na dwie lub więcej części. Całość podgrzej ciągle mieszając (inaczej mleko się przypali), aż do czasu zagotowania.
  2. Po zagotowaniu zdejmij mleko z ognia i wyciągnij laski wanilii (zapach przeszedł już do mleka?).
  3. W osobnej miseczce ubij żółtka i stopniowo dodaj mleko.
  4. Całość przelej do garnka i podgrzej w bardzo niskiej temperaturze, aż masa zrobi się gęsta (powinna zacząć przywierać do łyżki). Aby mieszanina nie przypaliła się, musisz ciągle ją mieszać!
  5. Odstaw całość na bok, żeby ostygło. Żeby nie zrobił się kożuszek, przykryj garnek folią lub pokrywką. Gdy masa ostygnie, dodaj do niej śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Gdy składniki połączą się w całość, włóż masę do lodówki do czasu, aż się schłodzi, a następnie przełóż do zamrażalnika na około 6-7h.
  7. Przełóż gotowe lody do ulubionego naczynia, udekoruj owocami, posypkami lub tym na co masz ochotę i delektuj się smakiem. Smacznego!

Beamazing!