ABC superfoods, cz. III

superfoods

Superfoods to prawdziwi supermeni wśród produktów spożywczych. Mają niezwykłą moc. Uzdrawiają i odmładzają. Poniżej przedstawimy kolejne produkty w naszym przewodniku ABC superfoods.

Jagody goji

Te małe, czerwone, słodko-kwaśne jagódki zostały uznane najzdrowsze owoce świata! Nic w tym dziwnego. Ponieważ posiadają potężną dawkę antyoksydantów, które mają działanie przeciwstarzeniowe. Natomiast witaminy C mają 500 razy więcej niż pomarańcze. Tak więc nie mają sobie równych w profilaktyce przeziębień oraz wzmacnianiu odporności organizmu. Jagody goji zawierają też pełen zestaw białek, witaminy z grupy A i E, 18 aminokwasów oraz 21 pierwiastków śladowych i wiele innych składników odżywczych.

Jagody acai

Pochodzące z Brazylii, można w Polsce kupić w formie proszku lub soku. I warto to zrobić! Jagody acai mają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera też przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo oraz resveratrol, który wspiera pracę układu krwionośnego, kwercetynę, katechiny i antocyjany. W tych jagodach znajdziemy długą listę minerałów i witamin. Duża ilość przeciwutleniaczy i witamin stymuluje układ immunolgoczny człowieka i zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Jagody acai redukują także zmęczenie, zwiększają wytrzymałość i poprawiają sprawność umysłu.

Jarmuż

Jarmuż to warzywo kapustne. Należy do tej samej rodziny co brokuły, kalafior i brukselka. Występuje w świeżych zielonych barwach lub w ciemnych odcieniach zieleni, posiada zarówno płaskie i kręcone liście. O czym warto pamiętać, ponieważ kształt wpływa też na różnorodny smak jarmużu! Bogaty jest w wiele składników odżywczych. Sam uchodzi za jeden z najbardziej odżywczych produktów naturalnych! Zawiera przeciwutleniacze, w tym flawonoidy, które mają działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, pomagają też chronić serce i obniżają ciśnienie.

Jęczmień

Młody jęczmień uznawany jest za bardzo wartościowy składnik diety, ponieważ charakteryzuje się naprawdę dużą ilością prozdrowotnych właściwości. Zawiera dużą ilość chlorofilu, który wykazuje się niesamowitymi właściwościami prozdrowotnymi oraz ma działanie antyoksydacyjne a tym samym wspomaga usuwanie szkodliwych wolnych rodników.Zawiera też pięć razy więcej żelaza niż w szpinaku i więcej witaminy C niż pomarańcze.

Kakao

Pochodzące z kakaowego drzewa Theobroma surowe kakao to “pokarm bogów”. Kakao zawiera ponad 300 związków m.in. białko, tłuszcz, błonnik, cynk, żelazo, wapń, miedź, magnez i wiele innych. Surowe kakao jest najbardziej skoncentrowanym źródłem przeciwutleniaczy jakie można znaleźć w posiłku. Zawiera także witaminę C, tryptofan, omega-6, kwasy tłuszczowe i fenyloetyloaminę, która jest bardzo dobrym neuroprzekaźnikiem.
Kolejne super produkty m.in. komosa ryżowa oraz kokos w następnym artykule ABC superfoods już za kilka dni.