Sałatka witaminowa na jesień

sałatka

Jesień jest okresem, kiedy szczególnie musimy dostarczać naszemu organizmowi wielu witamin i mikroelementów, aby utrzymać go w zdrowiu. Najłatwiej zrobić to za pomocą pożywienia! Dlatego dziś prezentujemy Wam przepis na pyszną sałatkę, która nie dość, że będzie zdrowa, to jeszcze przypomni Wam smaki lata.

Do wykonania sałatki potrzebujesz:

  • opakowania świeżych liści szpinaku (najlepiej młodego)
  • grejpfruta
  • granatu
  • opcjonalnie pomidorków koktajlowych
  • sera feta
  • octu balsamicznego
  • miodu
  • oliwy
  • pieprzu
  • ziół prowansalskich

Szpinak umyj i osusz. Z grejpfruta usuń wszystkie błonki (za pomocą techniki filetowania) i podziel na cząstki. Z pozostałości wyciśnij sok.  Z granatu wydłub ziarenka. Jeżeli chcesz, dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki. Ser feta pokrój w kostkę – aby nie przyklejał się do noża, ostrze zanurzaj w zimnej wodzie. Wszystkie składniki przesyp do półmiska (możesz warstwami bądź wymieszać je).  Do zrobienia dressingu użyj soku z grejpfruta, odrobiny octu balsamicznego, oliwy i miodu. Kontroluj smak, aby nie przesadzić z którymś ze składników, dodaj pieprz i zioła.  Nie polecamy dodawać już soli, ale jeżeli masz taką ochotę – użyj jej.  Polej sałatkę dressingiem zaraz przed podaniem.  Sałatka gotowa. Smacznego!