maseczkaKrólową jesieni jest dynia. Można z niej zrobić nie tylko wyśmienite potrawy. Miliony ludzi kocha ją za jej łagodny smak, intensywny kolor i obecność beta-karotenu. Silne antyoksydanty zawarte w tym warzywie korzystnie działają na skórę, przez co gwarantują jej zdrowy blask i koloryt. Maseczka na twarz wykonana z dyni jest idealna na jesień, gdy dni są chłodne i pozbawione słońca. Jak ją wykonać w domu?

Dyniowa maseczka na twarz 

Składniki:

  • surowy miąższ z dyni o grubości około 15 cm
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka oleju dyniowego lub około 5 pestek z dyni
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką papkę. Masę rozprowadź na twarzy i dekolcie, i pozwól maseczce działać przez około 15-20 minut. Po tym czasie zmyj ją ciepłą wodą. Gotowe!