
Przedstawiamy kolejne produkty w naszym przewodniku ABC superfoods. Sprawdź je koniecznie i stosuj w codziennej diecie!
Brokuły
Brokuły to źródło witamin: C, K, B1, B2, B6, kwasu foliowego, minerałów: potasu, manganu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, chromu, a także błonnika pokarmowego. W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Brokuły można spożywać na surowo lub tylko delikatnie poddane obróbce termicznej.
Czarny bez
Zawiera witaminy C i A oraz mnóstwo antyoksydantów. Wspomaga odporność organizmu, polepsza wzrok, działa moczopędnie, wspomaga także układ krążenia. Syrop lub sok z czarnego bzu może być wykorzystany prz przeziębieniach i chorobie, ponieważ działa rozgrzewająco, napotnie, a także ułatwia odksztuszanie.
Czosnek
Każdy wie, że czosnek to naturalny antybiotyk! Ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Gdy będziemy go spożywać codziennie, możemy być pewni, że żadna choroba nas nie dopadnie. Jest także stosowany w leczeniu nadciśnienia oraz może obniżyć poziom cukru.
Cynamon
Cynamon zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, a także działa przeciwpasożytniczo, przeciwwirusowo, przeciebakteryjnie. Dodatkowo zawiera takie mikroelementy jak chrom, mangan, żelazo, błonnik i wapń. Ta przyprawa potrafi łagodzić skutki przewlekłego stresu, podnosi odporność, poprawia glikemię oraz łagodzi wzdęcia.
Dzika róża
Dzika róża charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C oraz witamin B1, B2, B3 (PP), A, E i K. Działa wzmacniająco i stymuluje układ odpornościowy do walki z infekcją. Ponadto ta roślina wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki zawartości galaktolipidu GOPO. Zalecane jest regularne picie herbaty z dzikiej róży lub spożywanie przetworów, aby uchronić się przed chorowaniem w sezonie grypowym.
Dynia
Dynia zawiera wiele składników przeciwzapalnych, np. witaminę A i beta-karoten, oraz potas magnez i błonnik. Pomocna w leczeniu astmy, osteoporozy i artretyzmu oraz reumatyzmu.
Imbir
Związki występujące w imbirze: gingerol i shogaol to substancje niwelujące stany zapalne. Z kolei wysoka zawartość potasu gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie serca, a zawartość manganu zwiększa odporność i wzmacnia układ krążenia. Imbir zawiera też witaminy A, C, E, witaminy z grupy B i minerały takie jak magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Ma również działanie przeciwhistaminowe, czyli potrafi skutecznie łagodzić objawy alergii.