Jesień jest okresem, kiedy szczególnie musimy dostarczać naszemu organizmowi wielu witamin i mikroelementów, aby utrzymać go w zdrowiu. Najłatwiej zrobić to za pomocą pożywienia! Dlatego dziś prezentujemy Wam przepis na pyszną sałatkę, która nie dość, że będzie zdrowa, to jeszcze przypomni Wam smaki lata.
Do wykonania sałatki potrzebujesz:
- opakowania świeżych liści szpinaku (najlepiej młodego)
- grejpfruta
- granatu
- opcjonalnie pomidorków koktajlowych
- sera feta
- octu balsamicznego
- miodu
- oliwy
- pieprzu
- ziół prowansalskich
Szpinak umyj i osusz. Z grejpfruta usuń wszystkie błonki (za pomocą techniki filetowania) i podziel na cząstki. Z pozostałości wyciśnij sok. Z granatu wydłub ziarenka. Jeżeli chcesz, dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki. Ser feta pokrój w kostkę – aby nie przyklejał się do noża, ostrze zanurzaj w zimnej wodzie. Wszystkie składniki przesyp do półmiska (możesz warstwami bądź wymieszać je). Do zrobienia dressingu użyj soku z grejpfruta, odrobiny octu balsamicznego, oliwy i miodu. Kontroluj smak, aby nie przesadzić z którymś ze składników, dodaj pieprz i zioła. Nie polecamy dodawać już soli, ale jeżeli masz taką ochotę – użyj jej. Polej sałatkę dressingiem zaraz przed podaniem. Sałatka gotowa. Smacznego!