Pory spożywania posiłków są decydującym czynnikiem w zasadach zdrowego odżywiania. Liczy się nie tylko to co jemy, ale przede wszystkim kiedy! Pewne produkty spożywcze możemy jeść o każdej porze dnia, inne z kolei powinniśmy spożywać jedynie rano. Przestrzeganie tych zasad pomoże każdemu osiągnąć smukłą sylwetkę i zdrowie!

Produkty białkowe

Produkty białkowe, takie jak ryby i owoce morza, mięso, mleko czy jaja mogą być spożywane o każdej porze dnia. Wspomagają budowę mięśni, których praca umożliwia spalanie tkanki tłuszczowej. W miarę upływu dnia zaleca się zwiększyć zawartość białka w pożywieniu, co pozwoli na jeszcze wydajniejszy proces spalania tłuszczu.

Kiedy jeść białko?

Podanie organizmowi białka jest szczególnie ważne podczas I śniadania oraz obiadu. Wtedy możesz śmiało łączyć je z węglowodanami.

Przykładowe posiłki – śniadanie – białko+węglowodany:

Twaróg półtłusty z warzywami, twarożek wiejski z warzywami, pełnoziarniste pieczywo z pieczoną piersią kurczaka lub indyka i warzywami, omlet z warzywami, omlet z jajek i płatków owsianych, jajka gotowane z bułką pełnoziarnistą z warzywami, jajecznica z warzywami, jogurt naturalny z muesli.

Przykładowe posiłki – obiad – białko+węglowodany:

makaron razowy, kasza, ryż lub ziemniaki z warzywami (zalecane ok. 600 g/dobę). W Polsce jako tradycja jest spożywanie na obiad białka w postaci mięsa lub ryby. Wówczas powinno być one wtedy pieczone, gotowane w wodzie lub na parze, rzadziej smażone

Pamiętaj!

Mleko wypite rano jest bardzo ciężkie do strawienia. Najlepiej więc zrezygnować z niego podczas jedzenia śniadania. Lepiej wypić je na noc, ponieważ ciepłe mleko ułatwia zasypianie.

Ser z kolei najlepiej jedz jeść rano na śniadanie, ponieważ zapobiega wzdęciom oraz przybraniu na wadze. Natomiast jedzony wieczorem może doprowadzić do niestrawności.

 

#beamazingpl