Idealny makaron powinien być ugotowany al dente. Idealne danie z makaronem powinno zachować zdrową równowagę między ilością makaronu i dodatków do niego, np. sosu. W Polsce królują makarony opływające sosem – ale to nie jest właściwe podanie makaronu. Poza tym, jeżeli znudziły Ci się wszystkie Ci znane sposoby podawania makaronu, skorzystaj z mojego przepisu. Gwarantuję – to jest pyszne!
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Do wykonania potrawy potrzebujesz:
- makaronu (może być spaghetti, penne, czy świderki – rodzaj jest mało istotny) z mąki durum
- liści szpinaku – najlepiej świeży, ale może być też mrożony
- suszone pomidory w oleju
- czosnek
- ser feta lub mozarella
- sól, pieprz
Postaw wodę na makaron, a w tym czasie na oleju z pomidorów (tak, to ważne!) podsmaż posiekany czosnek. Od razu polecamy pracę na głębokiej patelni typu wok. Gdy się delikatnie podsmaży, podaj pokrojone w paseczki pomidory i smaż chwilę. Dodaj szpinak i… tak, nadal smaż 🙂 Nie zapomnij o częstym mieszaniu! Gdy Twój makaron będzie al dente, przełóż go bezpośrednio do pomidorów ze szpinakiem. Nie odcedzaj go – przełóż go szczypcami bądź za pomocą łyżki cedzakowej. Wymieszaj i dopraw do smaku. Jeżeli decydujesz się na fetę – nie dodawaj soli. Smacznego <3